Sider

fredag 5. desember 2014

Budsjettbløffen

Edit: Sentrum og byrådet er nå enige om en budsjettavtale.

Samtidig som bystyret forhandler om småpenger i budsjettet for neste år, forsvinner de virkelig store pengene ut av sluket. Høyre-byrådet skylder velgerne en unnskyldning.

Mens du leser dette, sitter byrådspartiene Høyre og Frp i forhandlinger med sentrumspartiene Venstre, KrF og Byluftlisten. På møterommet på rådhuset skal de blant annet bli enige om hvorvidt Kirkens Bymisjons ungdomstiltak V13 skal miste tilskuddet på 2,9 millioner kroner. Det er nemlig et av innsparingstiltakene byrådet har foreslått. V13 er et utrolig viktig program, og det fremstår som uforståelig at Høyre ønsker å kutte dette ut. Samtidig blir den arbeidsmengden som legges ned i å få flyttet på små budsjettposter helt ubegripelig, hvis man tar en titt på en nylig publisert revisjonsrapport fra Deloitte.

Den viser at det forsvinner beløp i 100-millionersklassen ut av kommunekassen nesten uten politisk oppmerksomhet. Byens investeringsbudsjett – hvor de store pengene fordeles til større byggeprosjekter som skoler og idrettsanlegg – sprekker nemlig til stadighet fordi prosjektene blir dyrere enn planlagt.

Revisorene har sett spesielt nøye på de nyeste prestisjeprosjektene: AdO Arena, Ny-Krohnborg skole og Fyllingsdalen sykehjem. Forvaltningsrapporter med revisorspråk er sjelden en god erstatning for Jo Nesbøs nyeste nattbordlektyre, men nettopp denne utgaven burde trykkes opp og deles ut i kortversjon til byens skattebetalere. Konklusjonen er nemlig klar: Høyre og Frp har ikke kontroll på skattepengene dine.

AdO Arena skulle koste 472 millioner kroner – regningen endte på over én milliard. Selv om vi bør ta tverrpolitisk ansvar for deler av overskridelsene, da flyttingen av anlegget til Nygårdstangen i seg selv medførte økt risiko, er rapporten knusende i sin dom når det gjelder byrådets håndtering av alt fra prosjektering og beslutningsgrunnlag til gjennomføring og oppfølging. Rehabiliteringen av Ny-Krohnborg skole fikk til slutt en prislapp på 300 millioner, men til tross for den stive prisen hadde det nye bygget 327 feil og mangler. Fyllingsdalen sykehjem kostet 70 millioner mer enn budsjett og endte 222 millioner over opprinnelig kostnadsberegning.

Ifølge rapporten kan Høyre og Frp kun skylde på seg selv for overskridelsene: Kommunen mangler rutiner for kvalitetssikring, oppfølging av kontrakter og risikovurdering. Prosjektene kunne altså blitt billigere, bedre og raskere ferdig dersom byrådet hadde gjort jobben sin.

Store summer blir ofte abstrakte i den virkelige verden, men for de 550 millionene i budsjettoverskridelser byggingen av AdO Arena alene sto for, kunne vi fått 500 sykehjemsplasser, 3000 barnehageplasser eller 700 flere lærere. Eller et nytt kulturhus i Åsane eller flerbrukshall i Fyllingsdalen.

Realitetene blir enda mer skremmende hvis bergenserne begynner å følge med på gjeldsutviklingen i kommunen, eller milliardetterslepene på pensjonsutgifter og vedlikehold av skoler, sykehjem og idrettshaller. Kommunen betaler nå over 100 millioner mer pr. år bare i renter og avdrag. Siden høyresiden overtok makten i Bergen i 2003 har de tredoblet gjelden. Innen få år vil den være firedoblet.

Jeg håper KrF, Venstre og Byluftlisten finner 2,9 millioner til Kirkens Bymisjon i budsjettforhandlingene. Jeg håper alle de usosiale kuttene Høyre og Frp foreslår blir reversert.
Men faktum er at kommunen aldri burde vært i en økonomisk situasjon der slike kutt var nødvendige.

Det aller minste vi må kunne forvente når Høyre firedobler gjelden er at pengene går til gode investeringer i bergensernes framtid, ikke ned i det store svarte overskridelseshullet.

Derfor ønsker jeg meg aller mest kraftige kutt i en av Høyre-byrådets største utgiftsposter: Budsjettlinjen for tabber, overskridelser og slett arbeid.

Innlegget sto først på trykk i Bergens Tidende 28. november. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar