Sider

mandag 13. oktober 2014

Høyre har skapt Bergens finanskrise

I elleve år har Høyre forledet bergenserne til å tro at de har styrt byen på en god måte. Sannheten kommer som kjent for en dag, og den dagen er nå kommet.

Høyre og Frp gjeninnfører eiendomsskatten for privatboliger – som de med fyrverkeri og gravstøtte avskaffet i 2013. Og ikke bare blir den gjeninnført, den blir satt til et mye høyere nivå. Dette på tross av tydelige løfter om det motsatte i valgkampen i 2011.
Hvorfor begår et byråd ledet av Høyre et så storstilt løftebrudd?
«Et faktum er vanskelig å skjule - lykkes det på én kant, så tyter det ut på en annen», sa forfatteren Cora Sandels. Hennes ord er i så måte beskrivende, for det enkle svaret er at Høyre ikke lenger klarer å skjule hvilket økonomisk uføre de har satt Bergen i. Regjeringsskiftet har i tillegg bidratt til at Bergens inntekter fra staten faller. Hvem skulle trodd det da krigserklæringene fra Monica Mæland og Høyre haglet mot den forrige Ap-ledede regjeringen?
Det interessante spørsmålet er likevel: Hvordan har Høyre klart å opprettholde fasaden av økonomisk kontroll? Det korte svaret er at de har skjøvet på alle utgifter som er mulig å skyve på – og dermed gjort dem større. Alle vet at hvis du eller borettslaget utsetter vedlikehold av bygningene år etter år vil man før eller siden våkne opp til en meget dyr blåmandag. For Bergens del er regningen på rundt fire milliarder – så langt.

Høyre visste også dette, men skjulte rapporter om råtne skoler i årevis heller enn å ta grep. Det tok hele ti år før byrådet la frem en vedlikeholdsplan. Frem til virkeligheten innhentet dem, sløste byrådet bort flere hundre millioner i «vedlikehold» – som i praksis var fasadeendringer som bare gjorde vondt verre for inneklimaet på skolene.

Det stopper ikke der. Bergen har en pensjonsregning på hele to milliarder kroner som ikke er regnskapsført. På vanlig norsk betyr det at Bergen de siste årene egentlig har gått med kraftige underskudd. Byrådet har over flere år tatt ut ekstraordinære utbytter fra BKK og ulovlig brukt inntektene på drift, tappet kommunens fondsmidler og solgt unna kommunens eiendeler. Alt for å holde skuten kunstig flytende. Nå har ikke kommunen mer å selge, og det er ikke lenger mulig å ta ut like mye penger fra BKK.

I løpet av samme periode har Høyre også prestert å tredoble Bergens gjeld. Den er nå på mer enn 14 milliarder kroner, og vil øke til nærmere 20 milliarder frem mot 2017. Det innebærer en firedobling siden 2003. Resultatet er at Bergens økonomiske handlingsrom i praksis er minimalt i mange år fremover. Man kan jo selv tenke seg hvilken effekt en firedobling av familiens gjeld ville ha å si for muligheten til å prioritere andre ting enn det helt grunnleggende. Gjeldsøkningen har skjedd uten at vi har rustet opp alle skolene, sykehjemmene og idrettshallene som nå råtner på rot. Og uten at vi har fått barnehageplass der vi bor eller rom til alle av våre besteforeldre som trenger sykehjemsplass.

Den røde tråden i dette bildet er at tråden er blå. Høyre har skjult byens økonomiske problemer med skremmende uansvarlig politikk, finansiert gjennom salg, utbytter, manglende vedlikehold og manglende innbetaling av pensjonspremier. Nå er regjeringen også blå, og verktøykassen for å skjule den økonomiske krisen er tom.

Heldigvis er det valg neste år. Vi er klare til å starte på ryddejobben etter Høyre. Og vi må gjøre jobben selv, for vi kan ikke håpe på mye drahjelp fra Høyre og Frp i regjeringskontorene i Oslo.

Innlegget sto først på trykk i Bergens Tidende 13. oktober.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar